Szombat esti láz 2013 - Keleti Andrea mesélt a Szombat esti láz-ról és az RTL II táncosairól

Keleti Andrea a Szombat esti láz első szériájában Kulka János partnereként lépett a zsűri elé, a másodikban pedig Csonka Andrással megnyerték az RTL Klub táncversenyét. Jelenleg a negyedik széria zsűritagja, és bár ez a szerep korábban ismeretlen volt számára, nagyon élvezi a feladatot. Keleti Andrea lakott együtt az argentin dzsungelben Tóth Gabival, főzött már vacsorát Istenes Bencének, de a pontokat nem a szimpátia, hanem szakmai szempontok alapján osztja. A profi táncosnő az [origo]-nak mesélt a Szombat esti láz-ról és az RTL II táncosairól.
Keleti Andrea több RTL-es műsorban megfordult már, mostanában a Szombat esti láz zsűrijében látható. "Izgalmas élmény számomra, hogy ezúttal nem a parketten táncolok, hanem a másik oldalról, a zsűriasztal mögül figyelem a párokat. Mivel korábban profi táncosként szerepeltem, átérzem a szereplők izgalmát, és mindegyiküket szerethetőnek tartom" - kezdte. "Nehéz eldönteni, hogy kit szeressünk vagy kit ne, kinek drukkoljunk vagy kit ejtsünk ki. Le a kalappal mindenki előtt, aki amatőrként két-három hónapon keresztül napi több órában gyakorolt, hogy idáig eljusson. Ez óriási dolog, úgyhogy minden elismerésem azoké, akik vállalták a felkérést és hétről hétre odateszik magukat a parketten. Hatalmas változásoknak lehettünk tanúi, de azt hiszem, a következő hetekben már nem láthatunk nagyfokú fejlődést" - magyarázta.
Úgy véli, nyilván szereztek rutint a versenyzők a felkészülés alatt és ezen a megszerzett tudásszinten fognak teljesíteni a továbbiakban: "Változás abban lehet majd, hogy kinek melyik tánc áll jól, mert valaki a rock and rollt járja jobban, míg máshoz inkább a tangó vagy az érzelmesebb koreográfia passzol. Az egyes műfajok mást és mást hoznak ki belőlük, attól függ, hogy mennyire áll közel hozzájuk az adott karakterű tánc."
A táncosok között vannak tehetségesek, akiknek teljesítményét szakmai szemmel is nagyra értékeli, de tisztában van azzal, hogy a Szombat esti láz a tánctudás mellett a szimpátiáról is szól. Nem biztos, hogy az fogja első helyen végezni a versenyben, aki a legügyesebben vette az akadályokat szombatonként: "Érdekes látni, hogy vannak az idei szériában nagyon jó és sokkal gyengébb képességű versenyzők is, de a produkció szórakoztatási értékét tekintve  lényegében alig van köztük különbség, annyira kedves szerethető személyiségek. A fiatalabbak könnyebben veszik a versenyt, és azok is előnyben vannak, akik a színpadon élik az életüket, hiszen ez eleve ad némi rutint és magabiztosságot. Nehéz dolog kiállni ennyi ember elé és előadni a produkciót, de mi is nehéz helyzetben vagyunk zsűriként."
"A női zsűrinek és a táncosoknak is nehezebb dolga van, mint a férfiaknak, hiszen talpig estélyiben, csillogó sminkben és tökéletes frizurával az ember nem engedhet meg magának annyi mindent, míg a fiúk gyakorlatilag bármit. Lehetnek viccesek, kihívók, provokatívak, használhatnak olcsó poénokat, vagy esetünkben lehetnek akár suták is, már szeretjük is őket. Egy nőnek pedig mindig figyelemmel kell lenni a korára, családi állapotára, egész mások az elvárások" - vélte. Szerinte vannak, akik még így is csodálatra méltóan jól megtalálják az összhangot, mint például Esztergályos Cecília is, aki zsűritársa és - Keleti szerint - egész egyszerűen elragadó.
Úgy látja, Tóth Gabi különösen jól mozog, erőteljesen átérzi és felszínre hozza az érzelmeit, amitől hitelessé válik produkciójuk: "Istenes Bence és Südi Iringó is remekül dolgoznak együtt. A színházban azok számítanak jó színésznek, akik annyira bele tudják élni magukat a szerepbe, hogy képesek hatni a nézőre. A parketten is az a legjobb táncos, aki képes erre, mint például Gabi.  Három hetet töltöttünk együtt az argentin dzsungelben, a Celeb vagyok című műsorral, és unalmas óráinkban sokat énekeltünk és táncoltunk. Már akkor szembesültem azzal, hogy mennyire erős személyiség és milyen szenvedélyes és érzékeny."
Istenes Bencét is jól ismeri, többek között a Vacsoracsata utáni medencébe ugrás az egyik legkedvesebb közös élményük. "Remekül érvényesül a vicces természete. Állítólag nagyon könnyen megtanulja a lépéseket, ezért Iringóval többet tudnak a gyakorlásra koncentrálni, nem kell napokat vacakolni azzal, hogy melyik lépés után melyik következik. Tudni kell még Bencéről, hogy focizik, aminek biztosan köze van a ritmusérzékéhez: nem véletlen, hogy a világ legjobb focistái brazilok, hiszen mind tudnak szambázni."
Úgy látja, hogy Varga Izának nem egyszerű, mert általában azok a párok vannak könnyebb helyzetben, ahol a nő a profi táncos. "Neki tulajdonképpen nem a sztárokkal, sokkal inkább a fiúk partnereivel, a profi táncos lányokkal kell megküzdenie. A közönség a nőre csodálkozik rá, őt követik a tekintetek, ezért neki tökéletesen  profinak kell lennie minden mozdulatában, hogy bent maradhasson. Riválisa jelenleg csak egy van, de vele szemben is kicsit hátrányba kerül, hiszen Tóth Gabinak jól áll a hév, a szenvedély, és sokszor még egy rossz mozdulat is belefér a vadóc stílusába. Izának másként kell viselkedni, és ezt átéltem én is, mikor Kulka Jánossal vagy Csonka Andrással táncoltam, mert a fiatalabbak akkor is több dolgot megengedhetnek maguknak bizonyos szituációkban. Eddig szerencsére csodásan megtalálta a helyes utat, elegáns, és kifinomult."
Keleti visszahozná a kiesetteket
Szilveszter gazda szemlátomást kevésbé táncol jól, mint a többi versenyző, de szeretik a nézők és már háromszor továbbjuttatták: " Szilveszter életében nem mozgott még színpadon, és soha nem kellett megjegyeznie, hogy melyik lábát tegye a másik után és közben még csináljon is valamit a kezével. Ilyen szempontból ő nem nulláról, hanem mínusz ötről indult, a készségei Nincsenek a csúcson, és láthatóan nehezen jegyzi meg a koreográfiát. Mégis bájosak Molnár Andival, és nagyon komoly munka van mögöttük, sok idejük elmegy az alaplépésekre és a memorizálásra."
Andrea úgy véli, Vastag Csabának  még mindig sokkal jobban meg kellene nyílnia ahhoz, hogy átütően szerepelhessen esténként: "Győrfi Pálék is sokat vacakoltak a lépések tanulásával, úgy tűnt ő sem a táncparkett ördöge, de nagyon igyekezett, és szerintem szépen szerepeltek. Csabán látszik a rutin, viszont nem olyan kitárulkozó, bolondozó személyiség, így nagyobb  hangsúlyt kap  a tényleges tánctudása. Mármarosi Tündével sokat küzdenek a gátlásai  feloldásán, az utóbbi produkciójukon ez nagyon  meg is látszott, bár a korábbiakban sem voltak rosszak. Sármos, de nagyon visszafogott férfi, akinek ez alakalommal a nézők egy másik arcát ismerhetik meg táncolás közben."
Ha szakmai szempontok alapján dől el a legjobbak sorrendje, akkor egyértelmű, kik vannak az élmezőnyben, de mivel a nézők szavazati nagyon is számítanak, előre semmit nem lehet tudni a döntőről. "Én személy szerint megváltoztatnám a szabályokat, és visszahoznám a kiesetteket is, hogy minden hétvégén mindenkit újból láthassunk táncolni. Próbálom nem szubjektíven, hanem reálisan, a látottak alapján pontozni a versenyzőket, és közben izgatottan várom, hogy ki lesz az idei győztes."
Este ismét Szombat esti láz !!!